Buurtbiografie jongeren

“Voor kinderen zoals mijn zusje van 9 is het hier een paradijs. Zij speelt elke middag met vriendjes, hier op het groene veldje of in de speeltuin. Maar als je ouder dan 11 bent, is er echt niks meer te doen in de wijk.”

“We zijn hier maar gaan zitten, want we worden overal weggestuurd. Daar bij die seniorenflat heeft iemand ons zelfs geslagen omdat we er een balletje aan het trappen waren.”

“De skateplek in Vrachelen 2 is vooral voor junkies en kampers, je weet wel van die jongens met joggingbroeken en Nikes. Terwijl hun ouders dan juist tandarts zijn; daar zetten ze zich tegen af. Maar wij gaan daar niet tussen staan.”

Fijne plek om te skaten

“In het bos komen we bijna nooit. Er zijn geruchten dat daar ook foute mensen rondlopen. We gingen wel vaak chillen in de put van Caron, een bouwbedrijf dat daar een put had gegraven. Maar nu is het nog dieper gemaakt en mogen we er niet meer komen. Dat was wel echt een fijne plek om lekker rustig te zitten.”

“We zouden wel graag een goede plek hebben om te zitten buiten. Overdekt en op een plek waar niemand last van ons heeft. Bijvoorbeeld op die open plek, links als je het bos inloopt (red: bij de Vlinderlaan).”

De plek waar jongeren een jongerenhonk zouden willen

De meiden hebben minder behoefte aan een plek buiten om samen te komen:

“Ik zie mijn vriendinnen en vrienden vooral op de hockeyclub.”

Ook de jongens geven aan veel tijd kwijt te zijn aan sporten, vooral voetbal en hockey. Thuis film kijken of gamen wordt ook genoemd als favoriete tijdsbesteding. Vrienden komen daarvoor ook wel naar hun huis in Vrachelen. De meiden gaan na schooltijd  vaak shoppen in ‘de stad’ en in het weekend vaak naar Breda om te winkelen. Voor uitgaan noemen de jongeren de Klappeijstraat als ze rond de 16 jaar zijn. Onder de 15 jaar kunnen ze eens in de twee weken naar Oskars in Raamsdonkveer: een populaire plek!

“Als we naar de Oskars gaan, brengen en halen onze ouders ons.”

De jongeren die uit Vrachelen komen, fietsen meestal elke dag gezamenlijk naar school. Zij vinden het zelf niet ver weg van de stad. Ze zien het als een onderdeel van Oosterhout, niet als een buitenwijk die ver weg ligt.

“Jongeren die niet uit Vrachelen komen, denken wel dat het ver weg is. Maar dat valt best mee, je bent er zo.”

Samen fietsen naar school en sport

De jongeren uit Vrachelen zijn behoorlijk tevreden over hun wijk. Op het jongerenhonk na, zijn er weinig dingen die ze anders zouden willen zien.

“Ik vind het keigezellig in Vrachelen. Vooral omdat mijn vriendin in dezelfde straat woont.”

Plaats een reactie