Vrachelen in aantallen

Inwoners en woningen

Vrachelen had op 1 januari 2010 ruim 5.700 inwoners en ruim 2.100 woningen.

Het inwoneraantal is verdubbeld in de afgelopen 10 jaar. Ook het aantal woningen is bijna verdubbeld. Hiermee is de grootste stijging qua inwoners en woningen gerealiseerd voor deze nieuwbouwwijk. Met de Contreie komen er naar verwachting nog zo’n 750 woningen en ca. 1.850 inwoners bij.

 

De subbuurten “Noord” (Vrachelen II) en “Zuidwest” (Vrachelen III) nemen hiervan het grootste aandeel voor hun rekening. Zuidoost, het oudste deel van Vrachelen, het minst. De Contreie zal hier qua inwonersaantal en aantal woningen tussen in zitten.

 

——–

Leeftijdsopbouw inwoners

De gemiddelde leeftijd in Vrachelen is 36 jaar. Dat is 5 jaar jonger dan de gemiddelde leeftijd in heel Oosterhout.

Vrachelen heeft veel kinderen en jongeren. Ongeveer 25% is jonger dan 15 jaar. Dat is 5% meer dan gemiddeld in Oosterhout. De wijk is wel op kinderen ingericht, maar veel minder op de wensen en behoeften van jongeren.

Natuurlijk zijn er door de grote hoeveelheid kinderen ook veel ouders aanwezig. Het aandeel 15-64 jaar is bijna 70%. Opvallend is dat dit aandeel 15-64 jarigen sinds 2001 met 6% daalt. De groep volwassenen wordt kleiner door een toenemend aantal ouderen en de groei van het aandeel onder de 15 jaar.

Het aandeel ouderen is 10% lager dan gemiddeld in Oosterhout, maar is in de afgelopen vijf jaar wel met 5% toegenomen. Deze trend lijkt met de huidige inwoners verder door te zetten. De wijk is qua voorzieningen en bereikbaarheid niet direct ingesteld op ouderen.

——–

Arbeid en inkomen

Het gemiddelde besteedbaar inkomen in Vrachelen ligt beduidend hoger dan gemiddeld in Oosterhout. In 2007 was dat zo’n 22.000 euro per jaar. Helaas zijn er geen actuelere cijfers beschikbaar. In de Vlindervallei (Vrachelen III, buurt Zuidwest) is dit besteedbaar inkomen het hoogst.

Er zijn weinig werklozen in Vrachelen, maar dit is vergelijkbaar met andere wijken in Oosterhout.

Het is opmerkelijk dat het aandeel “laag inkomen” aanzienlijk is: 1 op de 3 huishoudens. In Noord is dit hoger dan in Zuidoost en Zuidwest. Deze mensen wonen met name in de sociale huurwoningen in de wijk.

——–

Huishoudens

Er wonen veel gezinnen in Vrachelen. De gemiddelde huishoudengrootte is hoger dan in Oosterhout totaal. In Zuidwest, de Vlindervallei, wonen de meeste mensen per huishouden. Het aandeel huishoudens met kinderen is hoog: bijna 1 op de 2 huishoudens.

Het aandeel alleenwonenden is relatief laag: 19% ten opzichte van 29% gemiddeld in Oosterhout. Desondanks betekent dit dat 1 op de 5 huishoudens een eenpersoonshuishouden is. In Zuidwest is dit aandeel aanzienlijk lager dan in Noord.

——

Het bovenstaande is gebaseerd op de wijkmonitor door de gemeente Oosterhout: Atlas van Oosterhout (2010).