Sara: 39 jaar, Vrachelen 2

De hoofdpersonen in de Vrachelse Buurtbiografie

In dit deel passeren vijf fictieve personages de revue. Het zijn fictieve beschrijvingen die een beeld geven van hoe het leven van  verschillende bewoners uit Vrachelen er op een alledaagse dag uit kan zien.

De verhalen zijn gebaseerd op interviews en observaties met werkelijke bewoners. Dit is het verhaal van ‘Sara’.

Sara, 39 jaar, woont 5 jaar in Vrachelen 2

8:45 uur. Sara heeft haar 4 jarige dochtertje net bij oma gebracht in het centrum van Oosterhout en rijdt door naar haar parttime baan bij een installatiebedrijf in Oosterhout Zuid. Ze is laat, want het verkeer stond weer eens vast bij de sluis.  Ook ‘s middags moet ze echt een kwartiertje eerder weg van haar werk, om op tijd thuis te zijn. Vanavond gaat ze namelijk sporten met een vriendin uit de buurt, Jolanda. Het is tijd voor hun wekelijkse rondje over de Vrachelse heide.

Jolanda heeft ze ontmoet op het schoolplein van de Meander, waar hun beide dochtertjes naar school gaan. Net als Sara werkt Jolanda ook parttime en op de dagen dat ze vrij zijn, gaan ze vaak met hun dochtertjes naar de speeltuin achter de Meander.  Ze blijven daar wel altijd bij, want op de skatebaan daarachter hangt nogal eens wat jeugd rond die ze niet zo vertrouwen. Bovendien rijden de auto’s ook behoorlijk hard door de straat.

In het weekend gaan ze vaak met het hele gezin op de fiets naar de pannenkoekenboerderij in Den Hout.  Door de weeks wandelen ze vaak langs het kanaal en geven ze daar de ganzen eten. Sara waardeert het groene karakter van de wijk en geniet van de rust. Tegelijkertijd vindt ze het heerlijk om lekker de stad in te gaan, Oosterhout en soms Breda als ze echt uitgebreid wil shoppen. Van haar hoeven er niet meer voorzieningen in de wijk te komen. Nu geniet Sara van de rust van haar eigen buurt en heeft ze tegelijkertijd vaak genoeg een reden om er uit te gaan.

Morgenavond staat er weer een vergadering van de buurtpreventie groep op de agenda. Zij is de enige van de ‘bierkant’, de zuidelijke helft van Vrachelen 2. De rest is van de ‘wijnkant’, de noordelijke helft van Vrachelen 2, die vooral bestaat uit vrijstaande woningen.  Ondanks die bijnamen, voelt Sara zich op haar gemak bij deze groep. Ze is blij dat ze actief is geworden in deze bewonersgroep – hierdoor heeft ze de buurt en haar buren echt leren kennen. En als er iets is, dan wordt er ook echt iets aan gedaan. Zelf is Sara vanuit de bewonersgroep actief betrokken bij de organisatie van de Straatspeeldag – elk jaar weer een groot succes.

Plaats een reactie