Vrachelen in 5 kernzinnen

In het hoofdstuk Beelden & verhalen heeft u via  tekeningen en verhalen kunnen zien hoe Vrachelaren hun wijk beleven en gebruiken. In dit hoofdstuk zijn deze beelden & verhalen samengevat in vijf woorden die het leven in Vrachelen typeren. Voor een uitgebreidere analyse en aanbevelingen verwijzen we naar het epiloog.

1. My home is my castle

Mensen wonen hier in eerste instantie voor de kwaliteiten van het huis en minder voor de onderscheidende identiteit van de wijk. Het eigen huis en het eigen gezinsleven staan vaak centraal. De meeste gezinnen zijn tweeverdieners en het leven is druk bezet met het combineren van werk en de zorg voor de kinderen. Oriëntatie op en inzet voor de wijk is er vooral als die de kinderen betreft of als er issues zijn die het comfort van het eigen wonen bedreigen.

My home is my castle

2. Tussen stad & natuur

Een grote motivatie om in Vrachelen te gaan wonen is dat de wijk dicht bij het centrum van Oosterhout ligt, zogezegd ‘een kleine stad met alles wat je nodig hebt’. En dat je tegelijkertijd zo buiten in de natuur bent; op de Vrachelse heide of in de polder. Een plek waar je de rust vindt die je prettig vindt en die tegelijkertijd genoeg mogelijkheden biedt vertier en vermaak op te zoeken als je daar behoefte aan hebt.

Tussen stad & natuur

3. Kindvriendelijk

Veel Vrachelaren zitten in de levensfase waarin hun kinderen centraal staan.Vooral de gezinnen met jonge kinderen vinden het hier goed vertoeven. De sociale netwerken om het kind heen zijn ook het stevigst. Aan voorzieningen als school, kinderopvang en speelgelegenheden hechten de inwoners grote waarde; ze moeten kwalitatief goed zijn en dichtbij huis.

Kindvriendelijk

4. Comfort gewenst

Vrachelaren zijn meer comfortzoekers dan identiteitzoekers. Ze hechten waarde aan die dingen die het leven overzichtelijk, praktisch en comfortabel maken. Denk aan parkeren voor de deur, een speeltuin om de hoek of carpoolen met de buurman.
Minder waarde hechten ze aan bijvoorbeeld de historische kwaliteit van een plek,  een al dan niet populair imago van een wijk en een onderscheidend uiterlijk van de woning.

Comfort gewenst

5. Verkeer als valkuil

Een Vrachelaar is een behoorlijk tevreden inwoner van Oosterhout. Maar als hij ergens over te klagen heeft, dan is dat over het verkeer. Er zijn meerdere situaties in de wijk die gevaarlijk of te druk zijn. Op dit punt zijn de Vrachelaren niet te spreken over de inzet van de gemeente Oosterhout; ze voelen zich vaak niet gehoord in hun wensen en klachten op dit gebied.

Verkeer als valkuil