Buurtbiografie Contreie bewoners

Groepssessie & mental maps

We vroegen tien toekomstige bewoners van het starterscollectief Kreek-3 naar wat zij belangrijk vinden en nodig hebben om zich straks thuis te voelen in Vrachelen.

We lieten hen zogenaamde ‘mental maps’ tekenen met een iets andere opdracht dan in de andere groepen: teken die voorzieningen die voor jou van belang zijn om je thuis te voelen. En geef daarbij aan wat de gewenste afstand is van die voorziening tot je huis (aangegeven met ononderbroken lijn) en de maximaal acceptabele afstand (aangegeven met doorbroken lijn).

Je kunt inzoomen op de kaarten door er op te klikken.

Deze kaart laat zien dat de nieuwe bewoners vooral ook voor de rust naar de Contreie verhuizen. De voorzieningen moeten niet te dicht bij huis zijn. Het bos moet bij voorkeur wel op loopafstand zijn van huis.

Deze kaart laat onder andere zien dat de voorzieningen voor de kinderen, de school en de speeltuin, op loopafstand moeten zijn. Het kindvriendelijke karakter is een belangrijke reden voor nieuwe Contreie bewoners om daar te gaan wonen.

Als er al meer winkels gewenst zijn dan een supermarkt, dan scoren een  snackbar, een bakker, een  drogist en een Hema het hoogst. Maar 10 tot 15 minuten fietsen hier naar toe is ook geen probleem voor de nieuwe Contreie bewoners. De supermarkt op 5 minuten loopafstand is wel erg gewenst, zeker voor de kleine dagelijkse boodschappen. Hier voldoet de EmTé aan.

De twee bovenstaande kaarten zijn allebei van een gezin met twee jonge kinderen. Voor hen is het allebei van belang dat de school en de naschoolse opvang op dezelfde plek zitten. Nu fietsen ze ’s middags de hele stad door om hun twee kinderen op te halen. Een speeltuin op de hoek, het liefst waar je vanuit huis toezicht op hebt, is verder sterk aanwezig op hun tekening. Deze twee stellen tekenen als enige  van de groep een bushalte op hun kaart en vinden goed openbaar vervoer naar de stad van belang; iets wat er volgens hen nu niet is.  De andere stellen hebben vaak al twee auto’s of zijn van plan die aan te schaffen en hebben geen behoefte aan openbaar vervoer.

Deze kaart is ook van een gezin met twee jonge kinderen. De school en de speeltuin om de hoek zijn voor hen om die reden het belangrijkst. Een aantal winkels en wat horeca dichtbij staat voor hen op de derde plaats. Dit stel verwacht dat ze de stad nog wel eens gaan missen. Al denken ze dat ze er ook wel snel aan gaan wennen om met de auto naar de stad te rijden.